Kerk in Actie: Kinderen in de knel

Onderwijs voor Syrische kinderen in Libanon

Toen terreurorganisatie IS Assyrische dorpen in Syrië binnenviel, vluchtten de christenen halsoverkop naar Libanon. Assyriërs behoren tot de Syrisch-orthodoxe kerk. Ze vormen een van de oudste christelijke gemeenschappen. De Syrisch-orthodoxe kerk biedt Syrische kinderen overbruggingsonderwijs. Ze krijgen vijf dagen in de week vier uur les in Engels, Assyrisch, Arabisch en wiskunde. Ze leren Assyrisch om hun ‘heilige taal’ levend te houden, een vorm van Aramees, de taal die Jezus sprak. Ook krijgen ze de vakken kunst en drama om hun trauma’s te verwerken.

Meester Robert is in 2014 vanuit Syrië naar Libanon gevlucht. Hij doet zijn werk in Libanon vrijwillig, zoals alle leraren die hier lesgeven. Vluchtelingen mogen namelijk geen betaald werk doen in Libanon. Ook voor de ouders is de school een belangrijke plek. Een van de moeders geeft wiskunde. “Ik mag niet werken en de kinderen hebben mij nodig. Ik houd van deze kinderen en wil hun een toekomst te bieden.”

Zelfs als er vrede zou komen, kunnen deze kinderen en hun ouders niet zomaar terug naar hun dorpen. Hun huizen en kerken zijn verwoest en hun landerijen liggen vol met mijnen. Daarom zijn de gevluchte gezinnen die nu in Libanon wonen, van plan door te reizen naar Australië. Daar woont 90 procent van de Assyrische gemeenschap, met hun eigen bisschop. De Engelse les bereidt de kinderen voor op hun emigratie. Tot die tijd wonen ze in appartementen in een christelijke wijk, waar ze zich veilig voelen. Ze betalen de huur met geld van familie en vrienden. Vóór de oorlog in Syrië was dat 150 dollar, nu 500 dollar per maand. De kinderen hebben nauwelijks plekken om te spelen. Om verveling tegen te gaan biedt de kerk allerlei activiteiten voor kinderen. Dan zingen ze samen met de Assyrische kinderen uit Libanon in een koor.

 

 

Dienstrooster

Geen evenementen

Activiteitenkalender

Geen evenementen

"Christenen die bidden zijn als zuilen die het dak van de wereld dragen"

Maarten Luther

Welkom in Woerden

Een introductie in het PKN landschap in onze prachtige stad. Als u in Woerden komt wonen en u komt uit een stad met een protestantse gemeente dan moet u een keuze maken bij welke PKN kerk u zich wilt aansluiten. Voor hulp daarbij zie kerkpleinwoerden

Programmaboekje

Hier vindt u het programmaboekje met daarin de activiteiten voor het komende seizoen. Het is een breed aanbod geworden. Er zit vast iets tussen dat u zal aanspreken.

 

Audiotour

In september 2015 is Wim van Beek geïnterviewd door RPL Woerden ten behoeve van het programma Woerden Centraal. In twintig minuten wordt u geinformeerd over de rijke geschiedenis van onze Lutherse kerk. U kunt het hier beluisteren, maar ook op uw mobiel tijdens een rondleiding door de kerk.

 

 

"God in de lage landen"

Op zondag 18 november 2012 zond de EO het derde deel uit van de documentaireserie “God in de Lage Landen”. Dit deel gaat over de Reformatie. De uitzending begint in onze Lutherse kerk, de oudste Lutherse schuilkerk van Nederland.