Jan Compagner verzorgt donderdag 7 december in de Lutherse kerk een presentatie rond het bekende adventslied van Luther ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Aanvang 20.00 uur. Dit keer gaat het niet om Luther, maar om Johann Sebastian Bach. Hoe heeft hij zich door dit lied laten inspireren, vooral in enkele cantates, maar ook in orgelwerken? 

Er zijn in ieder geval twee Bachcantates die rechtsreeks rond ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ zijn opgezet (BWV 61 en 62). En in een andere cantate (BWV 36, ‘Schwingt freudig euch empor’) speelt dit lied een belangrijke rol. Naast ‘kleinere’ koraalbewerkingen voor orgel hebben we ook een drietal grotere, die deel uitmaken van de zogenaamde ‘achttien koralen’ (BWV 659, 660, en 661).

Zeker – té veel om op één avond allemaal te behandelen. Maar we zouden wel een aantal bijzondere dingen op het spoor kunnen komen. Spannend wat we samen op het spoor komen! Aanmelden kan hier via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook zonder aanmelding bent u van harte welkom.